Eis: jaar cel voor juwelenroof De Goudspecialist

© FPS/Niels Akkerman
Tegen een verdachte van de juwelenroof op De Goudspecialist in de stad Groningen eist het Openbaar Ministerie één jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Bovendien zou de 20-jarige Stadjer zich verplicht in een kliniek moeten laten behandelen.

Moker

De man pleegde samen met een handlanger een inbraak bij een juwelier in de Gelkingestraat in Groningen. Dat gebeurde op 2 november vorig jaar. Hij sloeg met een moker een ruit in en griste de etalage leeg.
Daarna gingen de twee ervandoor. De politie zette de een zoekactie op touw, waarbij ook een helikopter werd ingezet, en kwam de 20-jarige Stadjer al snel op het spoor. Hij werd korte tijd later aangehouden in de woning van zijn vriendin in de Oosterstraat. De andere inbreker werd nooit gevonden.

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis

De aangehouden verdachte pleegt inbraken sinds zijn veertiende. Daarom moet hij ook klinisch behandeld worden, vindt de officier van justitie.
Voor de strafzaak is hij uitgebreid onderzocht door een psychiater en psycholoog. Die menen dat hij nooit helemaal het achterste van zijn tong laat zien en stellen dat hij een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft.
De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.