Stadjer hangt twee jaar cel boven het hoofd

© Flickr/Joe Gratz
Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, moet een 38-jarige Stadjer twee jaar lang worden opgenomen in een inrichting voor veelplegers.
De man zou in oktober vorig jaar een ruit van de St. Gerardus Majellaschool in Hoogezand hebben vernield. Zelf zegt hij dat de ruit per ongeluk tijdens een partijtje voetbal is gesneuveld, maar de officier van justitie gelooft hem niet.

Strafblad

De man heeft een strafblad van 24 pagina's, vooral voor inbraken en diefstallen. Hij heeft tien jaar in de cel doorgebracht en zit momenteel 65 dagen in voorarrest. De officier ziet de veelplegersmaatregel als een laatste optie.

Gewone celstraf

De man zegt niet te willen meewerken aan trainingen en begeleiding in de inrichting, omdat hij alle mogelijke cursussen al zou hebben gevolgd.
Zijn advocaat pleit voor een gewone gevangenisstraf: 'Uit ervaring blijkt dat jongens die helemaal niet willen meewerken, dan gewoon twee jaar vast zitten en daarna zonder begeleiding op straat staan, zonder woning. Dan is de kans dat ze opnieuw de fout ingaan, veel groter dan wanneer ze begeleid uit de gevangenis komen.'
De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.