Minister Kamp houdt optie op 39,4 miljard kuub winning open #gasdebat

© Politiek24
Minister Kamp houdt de mogelijkheid open dat na 1 juli van dit jaar de gaskraan weer verder opengaat. Hij houdt vast aan 39,4 miljard kuub als winningsplafond.
Dat blijkt uit zijn antwoorden op vragen die Kamerleden eerder donderdag aan hem stelden tijdens het gasdebat.
Kamp zei eerder in de week al dat hij in de eerste helft van dit jaar niet meer dan 16,5 miljard kuub uit de grond wil halen. De NAM zou daar al mee hebben ingestemd, schrijft Kamp in een brief die vlak voor het debat aan de Kamer werd gestuurd. Maar over de tweede helft van het jaar wil hij niet eenzelfde besluit nemen.

Ander plafond

'We gaan op 1 juli kijken naar de informatie die beschikbaar is. Er kan dan voor een ander plafond worden gekozen', zegt Kamp. 'Maar tot die tijd volg ik het laatste advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). En dat is 39,4 miljard kuub. Ik ga niet in het wilde weg gaswinning verminderen.'

Uitzoeken

Kamp zegt wel dat hij open staat voor alternatieven. Daarbij zou een minimale hoeveelheid uit het Groninger gasveld worden gehaald. Die hoeveelheid wordt dan aangevuld met in het buitenland gekocht gas waar stikstof aan toegevoegd moet worden.

Alternatieve plannen

In die alternatieve plannen wisselt de hoeveelheid gas uit Groningen tussen 23 miljard kuub in een warme winter en 35 miljard in een strenge winter. Kamp zegt dat hij wil onderzoeken wat verstandiger is. Het ene jaar veel gas winnen en het andere jaar fors minder, of een constante hoeveelheid uit de grond pompen.

Wat is veiliger?

Kamp: 'Ik wil laten uitzoeken wat veiliger is: 35 miljard kuub stabiel uit de grond halen, of lager zitten met hoge fluctauties? Ik verwacht halverwege dit jaar en aan het einde van het jaar daar adviezen over. Ik kan in juli dit jaar en op 1 januari 2016 nieuwe besluiten nemen.'