Kamp ziet geen heil in omkering bewijslast bij schadeafhandeling

© ANP / fotograaf Bart Maat
Minister Henk Kamp ziet geen voordeel in het omdraaien van de bewijslast van schade aan woningen.
In het huidige syteem werkt het zo dat een gedupeerde naar de NAM moet stappen om te bewijzen dat er door een aardbeving schade aan een woning is ontstaan. Veel partijen willen deze gang van zaken omdraaien en de verantwoordelijkheid bij de NAM leggen.
Kamp: 'Ik zie geen verbetering in een omkering voor de Groningers. Het systeem wat we nu hebben werkt goed. De NAM is verantwoordelijk voor de schade en handelt de schade af. Dit gebeurt door capabele taxateurs.'

Ontlast

Agnes Mulder van het CDA was hier duidelijk niet mee eens: 'Ik schaam me voor de huidige gang van zaken.' Zij pleit er dan ook voor dat inwoners worden ontlast en niet zelf achter de schadeafhandeling hoeven te gaan.

Bang

Ook Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) viel de minister af. 'Waar is de minister bang voor? Het enige wat er kan gebeuren is dat de kosten voor de NAM hoger uitvallen. Is de minister er voor de Shell of voor de bevolking?', vraagt Van Tongeren zich af.
Mulder stelt voor om naar het buitenland te kijken, waar dit syteem goed schijnt te werken. Minister Kamp gaf daarop de toezegging dat hij zich hierover zal laten adviseren en binnen twee maanden hierop antwoord te geven.