UMCG kan eindelijk los met levensreddende perfusiekamer

Organen langer goed houden zodat er meer tijd is voor een succesvolle transplantatie. Kort gezegd is dat waar het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wereldwijd in voorop loopt.
Het UMCG heeft de allereerste orgaanperfusiekamer van ons land. Die wordt de komende dagen nog goed schoongemaakt, waarna hij volgende week in gebruik kan worden genomen.
Met deze kamer kunnen meer levensreddende operaties worden uitgevoerd.

Batterij opladen

De chirurgen kunnen organen die geschikt zijn voor transplantatie buiten het lichaam het gevoel geven alsof ze nog in het lichaam zitten. De organen worden continu gespoeld met zuurstofrijke vloeistoffen en voedingsstoffen. De organen worden zo beter voorbereid op de transplantatie en hun batterij wordt volledig opgeladen.
'De klassieke manier om een orgaan te vervoeren, is in een bak met ijs', zegt transplantatiechirurg Robert Porte.
'Dat hebben we de laatste dertig jaar met succes gedaan. Voor goede organen is dat prima, maar de kou brengt de wat minder goede organen veel schade toe. De machines in deze kamer gaan die schade tegen.'

Meer transplantaties

Het UMCG verwacht dankzij de orgaanperfusiekamer meer transplantaties uit te kunnen voeren. Voor de longen betekent dit dat het gemiddelde aantal van 70 transplantaties kan toenemen met tien tot twintig transplantaties. Bij de levertransplantaties verwacht Porte ook een stijging van tien tot twintig procent.