PvdA legt zich neer bij gasbesluit per 1 juli

Regeringspartij PvdA legt zich erbij neer dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) pas in juli een besluit neemt over verlaging van de gaswinning in Groningen.
PvdA-Kamerlid Jan Vos diende donderdagavond een (ook door coalitiepartner VVD ondertekende) motie in, waarin hij Kamp vraagt vanaf 1 juli de winning naar een zo laag mogelijk niveau terug te schroeven. Daarbij wordt het niveau van 35 miljard kuub genoemd.

PvdA versus oppositie

Vos verlangt echter geen besluit vóór 1 juli, zoals de oppositie wil. Kamp zei in het gasdebat in de Tweede Kamer dat hij pas na 1 juli de knoop wil doorhakken. Hij heeft dan advies van experts binnen.
De VVD-minister maakte deze week bekend dat hij de gaswinning in de eerste helft dit jaar terugbrengt naar 16,5 miljard kuub. In juli wordt duidelijk of in de tweede helft van het jaar de productie ook teruggaat, zodat er in 2015 slechts 35 miljard kuub uit de Groningse bodem gehaald wordt.

Kamp houdt opties open

Kamp houdt echter ook de mogelijkheid open om dit jaar 39,4 miljard kuub gas te winnen, zoals eerder afgesproken. De minister wil in elk geval aan de eerdere leveringsafspraken voor gas kunnen voldoen.

'Vuurwerkmotie'

De oppositiepartijen toonden zich teleurgesteld over de motie. Die biedt volgens deze fracties geen enkele garantie dat de gaswinning in juli omlaaggaat. SP-Kamerlid Eric Smaling zei gehoopt te hebben op een 'vuurwerkmotie, in de geest van de vroegere PvdA-leider Joop den Uyl'.
Alle moties staan op de site van de Tweede Kamer.