Besluit over minder gaswinning komt pas in juli

Kamp overlegt met partijgenoot Bosman en PvdA'er Jan Vos.
Kamp overlegt met partijgenoot Bosman en PvdA'er Jan Vos. © ANP / Bart Maat
Pas in juli wordt duidelijk of de gaswinning in Groningen dit jaar verder omlaag gaat. Regeringspartij PvdA gaat ervan uit dat de productie dan wordt teruggeschroefd.
Toch hoeft de partij niet nu al een besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken. Dat bleek donderdag tijdens een Tweede Kamerdebat.
PvdA-Kamerlid Jan Vos diende samen met de VVD een motie in, waarin Kamp wordt gevraagd in juli de gasproductie naar 35 miljard kuub te verminderen. De minister heeft geen bezwaar tegen deze motie.

Teleurstelling

De oppositiefracties zijn teleurgesteld over de opstelling van de PvdA. Zij willen dat Kamp niet langer wacht met het dichtdraaien van de gaskraan. De VVD-minister is daar echter niet toe bereid.
Hij wil de knoop pas doorhakken na advies van experts halverwege het jaar. Een eerder besluit is volgens hem niet verantwoord. Nederland moet kunnen blijven voldoen aan zijn leveringsverplichtingen, vindt hij.

Kamp houdt opties open

Kamp besloot eerder deze week de gasproductie voor de eerste helft van dit jaar te verlagen van 22 naar 16,5 miljard kuub. In juli bekijkt hij of de productie in de tweede helft van het jaar ook omlaag kan, zodat ze over heel 2015 uitkomt op circa 35 miljard kuub. Maar Kamp wil zo nodig kunnen blijven vasthouden aan de eerdere afspraak van 39,4 miljard kuub.

Kamp=IJzeren Hein

De oppositiepartijen noemden de opstelling van Kamp 'ijzerenheinig'. Zij snappen niet dat de minister de door aardbevingen geplaagde Groningers niet nu al tegemoetkomt. Uit onderzoek blijkt dat minder gaswinning leidt tot meer veiligheid in de provincie.
Ook PvdA-Kamerlid Jan Vos gaat ervan uit dat Kamp in juli tot een reductie van 35 miljard kuub zal besluiten. Hij acht het 'ondenkbaar' dat dat niet gebeurt. In het debat probeerde hij Kamp tot een onmiddellijke verlaging van het gasplafond te bewegen.

'Geen daadkracht'

Maar de minister gaf geen krimp. Ook kritiek van Vos dat het kabinet te lang gewacht heeft met het verminderen van de gaswinning liet hij langs zich afglijden. Volgens Vos is er 'te weinig daadkrachtig ingegrepen. Het kabinet bleef tot het laatste moment op de gekozen koers.'
Het Kamerdebat werd bijgewoond door een flink aantal Groningers. Zij zongen voor aanvang het Gronings volkslied en maakten tijdens de beraadslagingen af en toe lawaai. Enkele actievoerders die een spandoek ophingen, werden verwijderd.