Zeventien miljoen mensen kijken naar filmpje over fiets

'Dit is bizar', zegt Nico Swart uit Groningen. De verslaggever van RTV Noord maakte afgelopen zomer een reportage over een bijzondere fiets. Dat filmpje is in enkele dagen ruim zeventien miljoen keer bekeken op internet.
Loopband

In augustus ging Swart voor onze collega's van RTV Drenthe naar Bruin Bergmeester in Valthe. Bergmeester heeft zelf een fiets in elkaar gezet zonder trappers. Het apparaat gaat vooruit door over een band te lopen. Bergmeester ontertitelde het filmpje en zette het op zijn eigen website. Vervolgens is het opgepikt door verschillende websites en duizenden keren bekeken.

Jackass

Afgelopen woensdag belandde het filmpje bij de Amerikaanse beroemdheid Bam Margera. Hij is onder meer bekend van Jacksass en heeft zo'n vier miljoen volgers op Facebook. Als Margera het filmpje over de loopfiets op internet zet, gaat het hard. Elke paar uur komen er een miljoen kijkers bij.

Qatar

De populariteit legt de ontwerper van de fiets geen windeieren. Inmiddels wil een ondernemer uit Qatar jaarlijks duizend loopfietsen gaan produceren. Vanaf mei zijn ze ook in Nederland te koop. Voor verslaggever Swart hebben de miljoenen views minder gevolgen. 'Er zijn nog geen aanbiedingen binnengekomen. Kan ik dit record überhaupt nog ooit verbeteren?'