'Als je een concert wilt organiseren, dan heb je een toilet nodig'

De Scheemder kerk zoals we hem kennen bestaat dit jaar precies 500 jaar. Reden voor een feestje zou je zeggen. Maar niets is minder waar. De vrijwilligers liggen in de clinch met eigenaar Stichting Oude Groninger Kerken.
De oorzaak van het conflict?
.

Verkocht

De kerk is sinds 2001 in handen van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De enige sanitaire voorziening was die in de bijbehorende domineeswoning. Maar die is in 2002 verkocht. Met het wegvallen van de woning heeft de kerk sindsdien geen toilet of aanrecht meer.
De vrijwilligers vragen volgens één van de voormalige beheerders al jaren om een toiletruimte in de kerk. 'De afspraak is gemaakt dat die zou komen, maar die afspraak is niet nagekomen', zegt Kees van Slochteren.

Hekwerk

Het geld dat beschikbaar was voor de Scheemder kerk is volgens directeur Peter Breukink van SOGK gegaan naar het onderhoud van de kerk. Onder meer een hekwerk rondom het gebouw is daarmee betaald. 'De vrijwilligers hebben destijds tegen ons gezegd dat ze een toilet niet zo nodig vonden', vertelt hij.
De vrijwilligers zijn er intussen klaar mee. De expositie en het concert die gepland stonden voor het 500-jarig bestaan van de kerk, zijn van tafel geveegd. 'Als je een concert wilt organiseren, dan heb je wel een toilet nodig', besluit Van Slochteren.