'In de oorlog was er niets, dus maakte je het zelf'

Mevrouw Wierenga (79) was nog maar vier jaar oud toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, maar ze weet het nog als de dag van gisteren. Vooral het gegeven dat er helemaal niets te koop was, herinnert ze zich nog goed.
'Maar moeder bedacht altijd wel een oplossing voor als we weer iets moesten hebben hoor, zo ging dat', vertelt Wierenga.

'Je wist niet beter'

Sokken van borstrokken, knikkers van klei en de Nederlandse vlag uit verschillende stukken stof. Zomaar een greep van de oplossingen die de moeder van Wierenga toepaste in de jaren veertig. 'In de oorlog was er niets, dus je maakte het zelf. We wisten niet beter, dus je miste de nieuwe dingen ook niet', legt de 79-jarige uit.

Slim omgaan met schaarste

Cynthia Heinen, directeur van Museum Stad Appingedam, smult van het verhaal. 'Fantastisch toch', lacht ze, 'deze verhalen, die moeten bewaard worden. Dit is zó belangrijk.'
Daarom komt er begin mei een tentoonstelling over de 'vindingrijkheid in de oorlog', waarin het allemaal draait om de oplossingen tegen de schaarste.

Tentoonstelling

Heinen is naarstig op zoek naar alles wat met die schaarste te maken heeft. 'Mevrouw Wierenga heeft al een aantal goedbewaarde spullen afgeleverd, maar we willen graag meer, zodat we er een mooie expositie van kunnen maken.'

Spullen en verhalen gezocht

Iedereen met verhalen, spullen of foto's kan zich melden bij het museum in Appingedam. De tentoonstelling begint op 2 mei en is dan nog te zien tot en met de zomervakantie.