'Ik heb mensen letterlijk zien huilen'

© RTV Noord/Steven Radersma
Ruim tweeduizend mensen bezoeken zondagavond de feesttent in Ter Apel. Ze doen dat om na te praten over het dodelijke ongeluk in de optocht van praalwagens, maar ook om een klein beetje carnaval te vieren.
Ingetogen

Bij het ongeluk komt zaterdag een 33-jarige vrouw om het leven en raken vijf anderen gewond. De festiviteiten voor zaterdag worden afgelast. Zondag gaat het kindercarnaval wel door. En de feesttent gaat 's avonds dus ook open, zij het met een aangepast programma.  Een deel van de bezoekers is verkleed, maar de sfeer is ingetogen. 
Aan het begin van de avond wordt het publiek toegesproken door burgemeester Kompier. Zij is met het voltallige college en een groot deel van de gemeenteraad naar de feesttent gekomen. 

'Schouder aan schouder'

'Je merkt  na dit incident de eenheid in dit dorp. Schouder aan schouder: de mensen zijn er voor elkaar',  houdt ze het publiek voor. De zaal reageert met een langdurig applaus. Daarna is er een minuut stilte in de feesttent, een minuut waarin je een speld kan horen vallen. 

Contrast

De bijeenkomst maakt indruk. 'Ik heb letterlijk mensen zien huilen'  zegt Kompier na die tijd. Er is slachtofferhulp voor mensen die daar behoefte aan hebben. De prijsuitreiking voor de mooiste praalwagen gaat wel volgens programma door. 'Dat lijkt in schril contrast met elkaar', zegt de burgemeester, 'maar vergeet niet dat vele bouwgroepen maandenlang aan de wagens hebben gewerkt'.