Baggerslib gebruikt voor aanleg dijk en proef in Veenkoloniën

De provincie Groningen gaat slib uit de Eems-Dollard gebruiken voor de de aanleg van dijken en het verbeteren van de landbouwgrond in de Veenkoloniën.
'We zijn voortdurend aan het baggeren bij Delfzijl en straks ook bij de Eemshaven. Het slib wordt even verderop weer in het water gegooid. Dat moet anders', zegt gedeputeerde Henk Staghouwer.

Proef in Veenkoloniën

Vijf akkerbouwers doen mee met een proef waarbij het slib wordt gebruikt op de akkers in de Veenkoloniën. Volgens Staghouwer is het daar goed te gebruiken. 'Er zitten bijvoorbeeld mineralen in'. Bekeken wordt hoe de grond reageert op het slib en wat voor structuurverbeteringen nodig zijn.

'Groene dijk'

Het slib zal ook gebruikt worden voor de aanleg van een dubbele 'groene dijk' tussen de Eemshaven en Delfzijl. De Duitse deelstaat Niedersachsen is geïnteresseerd in de aanleg van de dijk. Niedersachsen heeft veel problemen met slib in de rivier de Ems. De rivier bevat erg veel slib, waardoor het water troebel is en weinig zuurstof bevat.
De Europese Commissie wil dat Duitsland snel maatregelen treft, omdat het land in de Ems en de Eems-Dollard de Europese natuurdoelstellingen op deze manier niet haalt.