'Noordelijke journalistiek moet stimuleringsfonds krijgen'

© Archief RTV Noord
Het Noorden moet een stimuleringsfonds voor de journalistiek krijgen, vindt GroenLinks in Drenthe. Aanleiding is het rapport 'nieuwsvoorziening in de regio', dat het Stimuleringsfonds voor de journalistiek heeft gepresenteerd.
Daaruit blijkt dat regionale media door reorganisaties en bezuinigingen oren en ogen tekort komen. Ook GroenLinks uit de provincie Groningen
het pleidooi.

Stimuleringsfonds

In het rapport wordt een voorstel gedaan voor een soort stimuleringsfonds voor de journalistiek in de regio. Dat plan ziet GroenLinks wel zitten. De partij vindt de zogeheten waakhondfunctie van regionale media tegenover de politiek belangrijk.

Oprichten

GroenLinks wil van de Drentse Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar weten of een noordelijk stimuleringsfonds voor Drenthe, Groningen en Friesland kan worden opgericht. De partij ziet graag dat Gedeputeerde Staten in Drenthe hierover in gesprek gaat met Groningen en Friesland.
Als een stimuleringsfonds niet tot de mogelijkheden behoort, wil GroenLinks weten welke middelen Gedeputeerde Staten verder nog kan inzetten om hoogwaardige journalistiek in het Noorden te behouden.
In Friesland is voor een dergelijk fonds momenteel 100.000 euro beschikbaar tot eind 2015.