Grootegast: alleen nog starterslening voor nieuwbouwwoning

© RTV Noord
De gemeente Grootegast wil de starterslening voor starters op de woningmarkt alleen nog beschikbaar stellen voor nieuwbouwwoningen.
Grootegast wil de regeling aanpassen omdat het rijk sinds begin dit jaar niet langer de helft van de lening voor zijn rekening neemt. De gemeente wordt daarmee alleen verantwoordelijk voor de leningen. Tot nu toe konden ook kopers van een bestaande woning een starterslening krijgen.
De starterslening in Grootegast werd in juli 2013 ingesteld. Er zat destijds 200.000 euro in de pot. In juni 2014 verhoogde de gemeenteraad dat naar 300.000 euro.

Zestien starters

Inmiddels hebben zestien starters gebruik gemaakt van de regeling. Twaalf procent ging naar leningen voor nieuwbouwwoningen. Achtentachtig procent van de leningen werd uitgegeven aan bestaande bouw. In de Grootegaster pot zit nu nog 68.000 euro. Het gemeentebestuur van Grootegast vraagt de gemeenteraad nu om nog eens een ton in de pot te storten.
Mensen die gebruik willen maken van een starterslening kunnen eenmalig 17.000 euro lenen. Dat bedrag moet in dertig jaar worden terugbetaald aan de gemeente.