Groningen krijgt 45 miljoen euro voor nieuw banenplan

Voor een banenplan voor de arbeidsmarktregio Groningen komt 45 miljoen euro beschikbaar. Werkgevers en vakbonden in de regio investeren zelf 27 miljoen euro. Daar komt 18 miljoen euro van minister Asscher bij.
Dat maakte de minister van Sociale Zaken maandag in Delfzijl bekend. Hij was daar op bezoek bij Bio MCN op het Chemiepark.
In Groningen is het gemiddelde opleidingsniveau laag, terwijl er steeds meer vraag is naar hoger opgeleiden. Vraag naar geschoolde werknemers is er in de bouw (door het aantrekken van de woningmarkt en herstelwerkzaamheden), de energiesector (windenergie) en de chemiesector. Het banenplan speelt daar op in.
Zo komt er een mobiliteitscentrum in de stad Groningen, waar onder meer ruim 1.000 mensen worden begeleid naar ander werk en ruim 4.500 werknemers worden om- of bijgeschoold. Ook komen er 475 extra leerbanen voor jongeren.
Het kabinet heeft in totaal 600 miljoen euro beschikbaar gesteld voor banenplannen. Voorwaarde is dat bonden en werkgevers in een regio of sector minstens eenzelfde bedrag op tafel leggen.