Noord-Groningen inventariseert vraag naar supersnel internet

© SXC Stock Exchange/Enzo Forciniti (Creative Commons)
Razendsnel internet en graag ook zo snel mogelijk; Noord-Groningen droomt er al een tijdje van. De negen gemeenten in het gebied gaan daarom de komende weken in gesprek met mensen en bedrijven om te inventariseren hoeveel zij daarvoor willen betalen.
De regio is al langer bezig om te kijken of overal - ook in de buitengebieden - snel internet kan komen. In de dorpen is op dit moment wel breedband-internet beschikbaar via aanbieders als Ziggo en KPN.

Niet rendabel

Maar in de buitengebieden is het economisch meestal niet rendabel om snel internet aan te leggen. De aanleg van een glasvezelnetwerk kost vaak honderdduizenden euro's en dat is moeilijk terug te verdienen.

Vraag bundelen

Via de bewonersbijeenkomsten wil het platform Breedband Noord-Groningen de vraag bundelen en inventariseren hoeveel mensen bereid zijn zo'n 50 euro per maand te betalen.
Er komen bijeenkomsten in Bedum, Winsum, De Marne, Loppersum, Delfzijl, Appingedam, Eemsmond, Ten Boer en Slochteren. Daarnaast kunnen mensen meepraten in een discussieforum op www.breedbandnoordgroningen.nl.

Aanbesteden

'Als blijkt dat er genoeg vraag is, gaan we de aanleg aanbesteden. Dat kunnen bestaande aanbieders zijn, maar ook nieuwe', schetst projectcoördinator Harry Hoek van Breedband Noord-Groningen. Een deel van de middelen ligt al klaar: de Dialoogtafel en Economic Board hebben al geld toegezegd.
Op welke termijn het supersnelle internet er dan kan zijn, durft Hoek nog niet te zeggen. 'Stap één is dat bewoners aangeven of zij de huidige situatie als een probleem ervaren. Als zij dat niet doen, dan komt er ook geen breedband-internet.'