Jarenlange celstraffen voor dollemansrit en hennepdiefstal

© Archief (Martin Nuver/112 Groningen)
Een 28-jarige Stadjer moet zes jaar de cel in voor een wildwestachtervolging en het stelen van tachtig kilo hennep.
roofde hij samen met een 31-jarige man uit Veendam een hennepkwekerij leeg in een schuur in Nieuw-Weerdinge. De hennep stopten ze in dekbedovertrekken in hun busje. Een 25-jarige handlanger uit Groningen wachtte een paar straten verderop in een aparte auto.
Op de terugweg naar Groningen wilde de politie het drietal laten stoppen vanwege hun rijgedrag. Daarop gingen ze er met het busje en de auto vandoor en volgde een dollemansrit over de N34 en A28.

Op politie inrijden

De 28-jarige Stadjer gaf de 25-jarige man via de telefoon opdracht op de N34 met zijn auto in te rijden op de politieauto. Toen dit mislukte, doordat de agent op het laatste moment zijn auto de berm in kon sturen, probeerde de jongste van het drietal de politieauto op de A28 te rammen en van de weg te rijden.
Intussen probeerden de mannen in het bestelbusje er met de buit vandoor te gaan. Het lukte de politie uiteindelijk om het busje klem te rijden op de Helper Brink in Groningen, de andere auto kon uiteindelijk worden gestopt op de Donderslaan in de stad.

Poging tot doodslag op agenten

De rechtbank in Assen heeft de 25-jarige man die de gevaarlijke manoeuvres uitvoerde, veroordeeld voor poging tot doodslag op de agenten. Hij kreeg drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.
Na de celstraf moet hij één jaar lang worden opgenomen in een kliniek vanwege zijn psychische problemen.

Lagere straf voor chauffeur busje

De Veendammer kreeg een veel lagere straf. Hij was als chauffeur van het busje niet schuldig aan poging tot doodslag op de agenten, oordeelde de rechtbank. Daarom kreeg hij geen vijf jaar, zoals het Openbaar Ministerie eiste, maar één jaar cel, alleen voor het stelen van de hennep.