Gladheidsbestrijding fietspaden De Marne leidt tot gevaar

© Jannes Wiersema
'Dit lijkt ons niet de bedoeling', zo stelt de ChristenUnie fractie. Ze zijn niet tevreden over de manier waarop de gemeente De Marne de fietspaden aanpakt als het glad is. Ze strooien wel netjes zout, maar veroorzaken daarmee andere gevaren.
De strooiwagen van de gemeente past qua breedte nog maar net op het fietspad. Dat zorgt er dus voor dat de auto regelmatig in de berm terechtkomt. Hierdoor ontstaan moddersporen op het fietspad wat weer voor gladheid kan zorgen. Ook het pad zelf raakt beschadigd door de wagen.


Gevaar voor fietsers

'Met name de diepe sporen naast het fietspad maar ook de beschadiging aan het beton van het fietspad zelf kunnen gevaar opleveren voor fietsers', aldus fractievoorzitter Theo de Vries. De ChristenUnie wil dat de gemeente het probleem aanpakt.


Natte winter

'Het probleem is bij ons bekend. Maar we hebben te maken met een natte winter en dat we vaak hebben moeten strooien. Daardoor is de berm nat', vertelt wethouder Kor Berghuis.

Bermkeien

Bij een strenge winter is de berm vaak hard. Nu dus niet en volgens hem glijdt de strooiauto daarom weg in de berm. De gemeente overweegt om bermkeien te plaatsen ter versteviging.