GasTerra verkoopt minder gas

© Google Street View
GasTerra heeft vorig jaar flink minder gas verkocht dan het jaar ervoor. De omzet liep met bijna een vijfde terug naar 19,5 miljard euro, zo maakte het gashandelsbedrijf woensdag bekend.
De daling hangt samen met het kabinetsbesluit om de productie uit het Groningenveld in te dammen. Ook het relatief warme weer speelde een rol. Hierdoor was er vorig jaar iets minder vraag naar gas.
Ook lagen de gasprijzen met name in de zomermaanden iets lager dan een jaar eerder.

Minder gas verkocht

GasTerra verkocht vorig jaar zo'n 81,3 miljard kubieke meter gas, tegen 89,3 miljard in 2013. Het gashandelshuis, voorheen de handelspoot van Gasunie, is eigendom van oliegiganten Shell en ExxonMobil (samen 50 procent) en de Staat. Van de omzet van GasTerra gaat ruwweg 80 procent naar de Staat.

Veranderde omstandigheden

Topman Gertjan Lankhorst wil ondanks de 'niet optimale marktomstandigheden' niet van een teleurstellend jaar spreken. Hij vindt dat GasTerra de bedrijfsstrategie goed heeft aangepast aan de veranderde omstandigheden rond de verkoop van het Groningengas.

Waardemaximalisatie

'Waar vroeger de marktvraag sturend was, dienden we nu rekening te houden met een forse vermindering van het aanbod. Desondanks zijn wij er in geslaagd onze klanten optimaal te bedienen, zonder concessies te doen aan de vervulling van onze missie: waardemaximalisatie van het aan ons aangeboden gas.'