Ministerie heeft spijt van sturen energielabels aan overledenen

Het ministerie van Binnenlandse Zaken betreurt het dat nabestaanden van verschillende overleden Groningers woensdag een energielabel hebben gekregen dat was geadresseerd aan hun overleden partner. Volgens het ministerie had dit niet moeten gebeuren.
Dinsdagavond deden meerdere bellers hun beklag in het Radio Noord-programma Altijd Wat Anders. Sommige mensen gaven aan dat hun partner al ruim twintig of dertig jaar dood is.

Klachten

Het ministerie heeft uit het hele land inmiddels een kleine 1.500 klachten over het energielabel ontvangen, onder meer over dat de post soms was gericht aan overledenen. 'Dat is natuurlijk niet de bedoeling', erkent woordvoerder Frank Wassenaar. 'Maar als je het afzet tegen het aantal labels dat is verstuurd - vijf miljoen - valt het gelukkig mee.'

Databases

Binnenlandse Zaken baseert zich voor de verstrekking van de energielabels op gegevens van het Kadaster, de basisadministratie gebouwen en de gemeentelijke basisadministratie. 'Het probleem doet zich voor als het burgerservicenummer van een overledene ons niet bekend is', legt Wassenaar uit.

Verklaring van Erfrecht

'Als een huiseigenaar overlijdt, worden de erfgenamen de nieuwe economisch eigenaren. Maar erfgenamen worden pas juridisch eigenaar als zij een Verklaring van Erfrecht laten inschrijven. Dat is niet verplicht. Daardoor staan zo'n 300.000 huizen op naam van iemand die overleden is.'

'Had niet moeten gebeuren'

Door koppeling met de gemeentelijke basisadministratie, via het burgerservicenummer, wordt duidelijk dat een huiseigenaar overleden is.
'In dat geval sturen we het energielabel naar de erven. Maar in enkele gevallen ontbrak het burgerservicenummer en kon niet achterhaald worden dat iemand was overleden. In die gevallen is het energielabel gestuurd naar de overledene. Achteraf gezien had dat niet moeten gebeuren', stelt Wassenaar.