Westerdiepsterdallenkanaal ligt illegaal in leefgebied groene glazenmaker

Het Westerdiepsterdallenkanaal in de gemeente Hoogezand-Sappemeer had nooit gegraven mogen worden. Dat is de uitspraak die de Raad van State woensdag deed.
Libelle
In het gebied leefde de groene glazenmaker, een libellensoort die met uitsterven wordt bedreigd. Daarom was een ontheffing nodig van de flora- en faunawet voor de aanleg van het kanaal tussen het Kieldiep en zeilplas Langebosch. Die ontheffing kwam er in 2008.

De redenen die de staatssecretaris van Economische Zaken destijds opvoerde om de ontheffing af te geven, zijn onvoldoende. Het kanaal zou veel werkgelegenheid opleveren. Dat vindt de Raad van State genoeg bewezen.

Compensatiesloot
Ter compensatie moest er echter een alternatief leefgebied voor de groene glazenmaker worden gerealiseerd. Omdat na zes jaar in deze compensatiesloot de libelle nog steeds niet is waargenomen, voldoet men volgens de Raad van State niet aan deze eis.

Vernietigd
Inmiddels is het Westerdiepsterdallenkanaal al gegraven. De ontheffing is woensdag vernietigd. Het kanaal ligt er dus feitelijk illegaal. Wat de gevolgen daarvan zijn, is nog onduidelijk.

De staatssecretaris krijgt twaalf weken om naar de zaak te kijken. De Stichting Platform Berend Botje, die de zaak aanspande, en de provincie Groningen kunnen in beroep.
Deel dit artikel:

Recent nieuws