Bedrijven beboet vanwege koolmonoxidedood Doezumer stel

© Persbureau Meter
Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden en netbeheerder RENDO uit Meppel moeten allebei een boete van 75.000 euro betalen voor hun rol bij het koolmonoxidedrama in Meppel. Het stel uit Doezum kwamen hierbij om in 2010.
Losliggende afvoerpijp

Een stel van 23 en 19 jaar uit Doezum overlijdt op kerstavond in de slaapkamer van een flat aan de Thorbeckelaan in Meppel. Door een foutief afgestelde ketel en losliggende afvoerpijp komt er een flinke hoeveelheid koolmonoxide terecht in de kamer van het stel. Ook bij de buren wordt een dodelijke concentratie koolmonoxide aangetroffen, maar die zijn gelukkig niet thuis op dat moment.

Geldboete geëist

De officier van justitie had een geldboete geëist tegen de bedrijven Loodsluis en RENDO van 75.000 euro elk. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn de bedrijven verantwoordelijk voor de dood van twee jongeren.

Wijzen naar anderen

RENDO en Installatiebedrijf Loodsluis uit Genemuiden wezen tijdens een zitting naar Woonconcept en het bouwbedrijf dat de appartementen in het gebouw heeft gerenoveerd. Volgens RENDO en Loodsluis zorgde een verkeerd aangelegde luchtschacht ervoor dat de koolmonoxide niet goed werd afgevoerd.
De rechtszaak werd op 4 november aangehouden omdat de verdediging extra onderzoek nodig achtte. De rechtbank ging daar toen mee akkoord.