Akzo Nobel beticht Winschoter bedrijf van softwarediefstal

Verfleverancier Akzo Nobel en Kirs BV in Winschoten hebben het met elkaar aan de stok over een auteursrechtkwestie. Woensdag troffen beide partijen elkaar in een kort geding voor de Groninger rechtbank.
Kirs, een bedrijf dat verfmachines onderhoudt, zou illegale software voor het mengen van verf in omloop hebben gebracht. Het Winschoter bedrijf ontkent dit.
Auteursrecht
Akzo Nobel vindt dat Kirs het auteurs- en merkrecht heeft geschonden en eist nu een lijst met alle bedrijven waar Kirs de illegale software zou hebben geïnstalleerd. Ook zou Kirs daar alle programma's zelf moeten verwijderen.
Akzo wil verder dat Kirs een dwangsom van 2000 euro per dag boven het hoofd komt te hangen. Ook de winst wil de verfleverancier terug zien.
Speciale software
De machines, die bijvoorbeeld in bouwmarkten worden gebruikt om verf in allerlei kleuren te kunnen mengen, maken gebruik van speciale software. Volgens Akzo Nobel zijn er maar acht monteurs in Nederland die deze mogen en kunnen installeren. De software is eigendom van Akzo Nobel en klanten moeten soms veel geld ervoor betalen.
Extra service
Akzo kreeg zo'n vier maanden geleden het vermoeden dat Kirs als extra service illegale kopieën op computers van klanten zette. Om dit te bewijzen besloot Akzo in januari een verfbedrijf uit Sneek in te schakelen.
Dat bedrijf bracht een verfcomputer, naar eigen zeggen zonder software, naar Kirs voor onderhoud. Bij terugkomst zou het programma op de pc zijn geïnstalleerd.
Bewijs
Dit bewijs werd volgens de advocaat ondersteund doordat enkele vestigingen van bouwmarkt Formido precies dezelfde software op hun computers hadden, nadat die bij Kirs waren geweest. Akzo stuurde een deurwaarder op het Winschoter bedrijf af, die twee cd-roms met software in beslag nam, en stapte naar de rechter.
Onrechtmatig
De advocaat van Kirs BV stelde dat het bewijs dat van de computer van het Sneker bedrijf afkomstig was, onrechtmatig is. 'Omdat Akzo op eigen houtje handelde en het verfbedrijf gebruikte, is er geen deurwaarder bij betrokken geweest. Daardoor is het bewijs voor Kirs totaal niet te controleren', zei de advocaat.
Legale back-up
Dat zou tevens het bewijs van de Formido-vestigingen onrechtmatig maken. Dat er toch cd-roms in beslag zijn genomen was niet zo gek, vond de advocaat, want Kirs maakt wel eens een legale back-up van verfmachines, voor het geval de gegevens bij het reinigen onverhoopt verloren zouden gaan.
Concurrenten
Volgens Kirs zijn er veel meer illegale kopieën van de software in omloop. Akzo Nobel, dat zelf ook verfmengmachines onderhoudt, zou vaker via juridische procedures proberen concurrenten het leven zuur te maken, stelde de advocaat.
De rechter doet op 5 maart uitspraak.