'Kinderen in de kou door politiek gekonkel'

Het CDA in Provinciale Staten is woedend op de collega's van PvdA en ChristenUnie. Beide partijen trokken woensdagavond op het laatste moment steun in voor een plan om extra geld te steken in sport en beweging.
Dit gebeurde na meerdere schorsingen, waarbij de collegepartijen werden teruggefloten door coalitiegenoten VVD en D66.

Gekonkel

'Dit is politiek gekonkel, waardoor kinderen in de kou komen te staan', reageerde CDA-Statenlid Bas Krajenbrink.
Bij het indienen van zijn voorstel wist Krajenbrink zich nog verzekerd van de handtekeningen van PvdA en ChristenUnie. Hierdoor leek er een ruime meerderheid voor het plan. Het CDA stuurde zelfs al een persbericht waarin de winst werd gemeld.

Roet in het eten
Gedeputeerde Bote Wilpstra (D66) gooide echter roet in het eten. Volgens de gedeputeerde gaat het plan tegen eerder afgesproken beleid in: 'Sport is geen kerntaak meer van de provincie. Hier moeten gemeenten zelf geld voor vrijmaken'.
De twee andere coalitiepartijen VVD en D66 steunden Wilpstra: 'Dit voorstel gaat tegen ons eigen beleid in, dat kan niet', zei VVD-fractievoorzitter Mirjam Wulfse tijdens een korte pauze.
Geen Nacht van Wiegel
Er volgde schorsing op schorsing. De toezegging van gedeputeerde Wilpstra om in gesprekken met gemeenten sport onder de aandacht te brengen, was voor PvdA en ChristenUnie uiteindelijk voldoende om de toegezegde steun in te trekken. 'U krijgt hier geen Nacht van Wiegel', zei Statenlid Gerrit Jan Steenbergen (CU).
De oppositie reageerden furieus op de 'draai' van de PvdA en ChristenUnie. 'Wat is een handtekening waard als hij maar drie uur blijft staan?', vroeg Patrick Brouns van het CDA.

Teleurgesteld

Rob de Waard, directeur van het Huis van de Sport, reageert teleurgesteld op de afloop van het debat: 'Wat ga ik hierover nu op mijn werk vertellen? We dachten dat het geregeld was'.
Overigens besloten Provinciale Staten nog wel tot een beetje extra geld voor sport. Geld voor haalbare initiatieven moet dan wel gevonden worden uit verschillende leefbaarheidsfondsen.