Noord-Groningen krijgt geld voor versterken economie

Er was enige vertraging, maar het geld voor het versterken van de economie in Noord-Groningen kan worden uitgegeven. Het plan voor de besteding van honderd miljoen euro door de Economic Board wordt gesteund door een ruime meerderheid van Provinciale Staten.

Tegenstem

SP en PVV stemden tegen de plannen. De PVV is bang dat een groot deel van het geld op gaat aan duurzaamheidsprojecten. De partij ziet daar niets in. De SP wil meer grip op de besteding van het geld: 'Op de helft van het provinciale deel van het geld willen we invloed. Dat is een bedrag van ongeveer zestien miljoen euro. Dat vinden wij redelijk. We geven het geld nu zomaar weg', zegt SP-Statenlid Jan Wolters.

Ongelofelijk

Gedeputeerde Yvonne van Mastrigt (PvdA) noemt de tegenstem van beide partijen ongelofelijk: 'Wat zeggen ze daarmee tegen de ondernemers in Noordoost-Groningen?'

Zeggenschap

In het plan voor de versterking van de economie krijgen ondernemers zelf zeggenschap over het geld. Over die zeggenschap was vorige maand nog onenigheid met minister Kamp, maar die gaf uiteindelijk toch zijn toestemming.

Rekeningnummer

Voor de uitvoering van het plan maakt de tegenstem van SP en PVV geen verschil. Onder leiding van Sieger Dijkstra kan de Economic Board nu echt van start. Opvallend detail: Dijkstra moet nog wel een rekeningnummer aanvragen, zodat het geld door het Rijk en de provincie gestort kan worden.