NAM: 'Wij kunnen geen excuses aanbieden voor iets dat wij niet wisten'

'Tot aan de beving bij Huizinge gingen wij er vanuit dat de aardbevingen in Groningen alleen een kwestie van schade waren. Pas na 'Huizinge' werd duidelijk dat het ook om veiligheid gaat.'
Dat zegt Ernst Moeksis, die namens de NAM woensdagavond telefonisch alsnog reageert op het
van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de gaswinning in Groningen. Eerder op de dag liet de NAM het bij een
. Verder wilde het gaswinningsbedrijf
commentaar geven.

Erkennen

Daar komt de NAM dus nu op terug. Waar de Onderzoeksraad stelt dat alle partijen, die zijn betrokken bij de gaswinning in Groningen, er goed aan doen te erkennen dat ze jarenlang geen oog hadden voor de veiligheid van de inwoners, zegt Moeksis dat de NAM niet kon weten dat die veiligheid op het spel stond.

Bewijs

Moeksis: 'Daarvoor ontbrak het wetenschappelijk bewijs. Natuurlijk, ook wij weten al sinds 1993 dat er een verband is tussen de gaswinning en de aardbevingen. Maar de veiligheidskwestie werd pas na 'Huizinge' duidelijk. Wij kunnen geen excuses aanbieden voor iets dat wij niet wisten'.

Betreuren

De NAM-woordvoerder voegt daar nog aan toe dat de andere betrokken partijen ook niet wisten dat de veiligheid van de Groningers in het geding was. 'Dat neemt niet weg dat wij de overlast en de onzekerheid voor de bevolking betreuren', aldus Moeksis.