Raad Stad: gaswinning terug naar 21 tot 30 miljard kuub

De gemeenteraad van Groningen wil dat de gaswinning wordt teruggedraaid naar een niveau tussen de 21 en 30 miljard kuub. Het niveau moet passen bij wat voor de veiligheid en wat contractueel gezien nodig is.
Schorsingen

Alle partijen steunden een motie hierover, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Er was zo'n twee uur aan schorsingen voor nodig. Op tafel lag in eerste instantie een motie van de SP, waarin de raad zich uitsprak voor maximaal 30 miljard kuub, maar die lag moeilijk bij PvdA en VVD. De landelijke fracties van die twee partijen spraken vorige week in de Tweede Kamer uit, pas in de zomer een besluit te nemen over de hoeveelheid gaswinning in de tweede helft van dit jaar.

Valkuil

Er volgde een overleg tussen VVD, PvdA en de andere twee coalitiepartijen GroenLinks en D66; partijen die geen moeite hadden met de motie. Toen dit niks opleverde, deed burgemeester Den Oudsten een oproep het toch vooral eens te worden als raad. 'Zet uw partijpolitieke verschillen opzij; trap niet in dezelfde valkuil als de Tweede Kamer.'

Compromis

Er volgden meer schorsingen en uiteindelijk een compromis, waarmee ook PvdA en VVD konden instemmen. Door niet te spreken over 30 miljard, maar over een bandbreedte van 21-30 geeft de raad aan dat nog niet duidelijk te zeggen is hoeveel gaswinning nou precies goed is voor de veiligheid en leveringszekerheid. 'We doen niet mee aan een gasbingo, omdat zelfs de deskundigen er niet uit zijn,' aldus VVD-fractievoorzitter Sabine Koebrugge.