Cameratoezicht blijft in A-kwartier

© Flickr/RMalouf (Creative Commons)
Het A-kwartier in de stad krijgt tot het eind van dit jaar cameratoezicht. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond besloten.
Meer bevoegdheden

Het leek vooraf een pittig debat te worden, omdat de burgemeester meer bevoegdheden op het gebied van veiligheid wil van de raad. Iets waar de raad niet zomaar mee akkoord gaat, zo is in eerdere discussies hierover al vaker gebleken. Den Oudsten wilde ondermeer de mogelijkheid krijgen een veiligheidsrisicogebied aan te wijzen; een gebied waarin de politie preventief mag fouilleren.

Angel

Maar aan het begin van het debat haalde Den Oudsten de angel uit het debat, door het verzoek om die bevoegdheid in te trekken. 'Ik kan me dat veroorloven, omdat we op dit moment zonder preventief fouilleren al goed resultaat bereiken in het A-kwartier.' Volgens de burgemeester is het verstandiger de principiële discussie over de bevoegdheden van de burgemeester later te voeren.

Incidenten

Bewoners van het A-kwartier trokken bij de gemeente aan de bel, omdat het aantal incidenten weer toenam, nadat het cameratoezicht eind vorig jaar was gestopt. Zo was er een steekpartij en werd een student zonder aanleiding met een boksbeugel in elkaar geslagen. Ook waren er meer drugsdealers in de buurt.

Geen prostitutie meer

Inmiddels staan er weer camera's. Die zouden na drie maanden weg moeten. Nu de raad toestemming heeft gegeven, blijven ze tot het eind van dit jaar. Per 1 januari 2016 is prostitutie in het A-kwartier niet meer toegestaan.