18 jaar cel en tbs voor Geert W. voor moord op Daniëlla

De stiefvader van de verstandelijk gehandicapte Daniëlla van Bergen (20) uit Groningen is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en tbs. Volgens de rechtbank is Geert W. schuldig aan moord met voorbedachte rade op Daniëlla. Haar moeder werd veroordeeld tot 8 jaar cel.
Volgens de rechtbank is bewezen dat Geert W. zijn stiefdochter voor haar dood wekenlang heeft mishandeld. Ook heeft hij volgens de rechters op 'gruwelijke wijze' een einde gemaakt aan het leven van Daniëlla. De rechtbank spreekt van een 'laffe moord', waarbij Daniëlla is blootgesteld aan 'enorme angst, pijn en verdriet'.
De rechtbank oordeelt dat er geen bewijs is dat Daniëlla van de trap is gevallen. Volgens de rechters is W. verminderd toerekeningsvatbaar. Het motief voor de moord is onduidelijk, mede doordat W. zich op zijn zwijgrecht beroept.

Karin S.: 8 jaar cel

Karin S., de moeder van Daniëlla, werd veroordeeld tot 8 jaar cel. Volgens de rechters is zij medeplichtig aan moord en pogingen tot doodslag. Niet bewezen is dat zij een aandeel had in de mishandeling van haar dochter.
Wel meent de rechter dat S. geen moeite heeft gedaan om het geweld tegen haar dochter te stoppen. Ook schakelde ze geen medische hulp in toen Daniëlla dat wel nodig had. Zo werd een steekwond in haar bovenbeen behandeld met zalf. S. heeft bovendien de hulpverlening bewust gedwarsboomd, door de relatie met hulpverlenende instanties te verbreken.

'Lang en eenzaam laten lijden'

Volgens de rechters is ook de zwakbegaafde S. verminderd toerekeningsvatbaar. Niettemin oordeelt de rechtbank dat zij ernstig tekort is geschoten in de zorg voor haar dochter, die niet zelfstandig kon wonen.
De rechtbank stelt dat S. Daniëlla 'lang en eenzaam heeft laten lijden'. Ook was zij ervan op de hoogte dat W. was veroordeeld voor seksueel misbruik van twee stiefdochters uit een eerdere relatie.

Hogere straffen dan geëist

De straffen vallen fors hoger uit dan het Openbaar Ministerie twee weken geleden had geëist. Het OM vorderde toen nog 14 jaar cel met tbs tegen Geert W. Tegen Karin S. was 4 jaar cel geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk.

W. niet aanwezig bij uitspraak

Geert W. was niet aanwezig bij de uitspraak. Ook zijn advocaat was er niet bij. Karin S. en haar advocaat waren wel bij het uitspreken van het vonnis aanwezig.