Jaar cel geëist tegen 77-jarige Blijhamster die zwakbegaafde buurman verkrachtte

© Netty van der Deen-Flikkema/Groningen in Beeld
'Een schrijnend verhaal van een lieve oude man die niet voldoende weerstand kon bieden.' Zo omschreef de officier van justitie de zaak tegen een 77-jarige man uit Blijham, die zijn voormalige, even oude buurman met een geestelijke beperking jarenlang seksueel zou hebben misbruikt en verkracht.
De verdachte ontkent alles stellig. De officier vindt daarentegen dat er genoeg bewijs ligt en eist een gevangenisstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook zou de man 25.000 euro smartengeld aan het slachtoffer moeten betalen.

Pijn

Tussen 1999 en 2013 zou de verdachte regelmatig bij zijn zwakbegaafde buurman op bezoek zijn gegaan. Tegen andere buren, die langskwamen om bijvoorbeeld de was te doen, zou het slachtoffer langzaamaan verteld hebben over het misbruik en dat hij er pijn van had.
Ook nadat de verdachte zo'n zes jaar geleden verhuisde, kwam hij nog regelmatig over de vloer. Volgens de verdachte deed hij dat alleen om zijn buurman te helpen, als er in huis bijvoorbeeld een lampje stuk was.

DNA-match

De zwakbegaafde man, die het geestelijke niveau heeft van een kind tussen drie en zeven jaar oud, zou in juni 2013 opnieuw bij de buren hebben geklaagd over pijn. Dat was het punt waarop een buurman besloot met de man aangifte te doen.
Tijdens het politieonderzoek werden spermavlekken op dekens bij de zwakbegaafde man thuis onderzocht. Het DNA-materiaal daarvan matchte met zowel het slachtoffer als de verdachte. De officier vond dat er met de DNA-sporen en de verschillende verklaringen van mensen die bij het slachtoffer over de vloer kwamen, voldoende bewijs was.

Fantasieverhaal

De advocaat van de verdachte stelt dat er te veel vanuit het geestelijk beperkte slachtoffer wordt geredeneerd en dat er niet genoeg bewijs is voor een veroordeling. Alle verklaringen van buren zouden zijn gebaseerd op het verhaal van het slachtoffer. Die zou vaak naar seksfilms hebben gekeken, waardoor het evengoed een fantasieverhaal zou kunnen zijn. De vlekken op de dekens zouden te verklaren zijn doordat de verdachte en zijn vrouw die dekens, die eerst op hun eigen bed hadden gelegen, zelf jaren geleden aan de zwakbegaafde buurman hadden gegeven. Het waren wollen dekens, waardoor uitwassen niet mogelijk was.
De uitspraak volgt over twee weken.