'De zeehonden die Pieterburen mist, zitten nu in Stellendam'

Ook al zijn ze nog maar een half jaar bezig, het is nu al een succesnummer: de nieuwe zeehondenopvang in het Zuid-Hollandse Stellendam.
Recordaantal

Het ziet er nog niet zo professioneel uit als de crèche in Pieterburen, maar de inzet van de vrijwilligers is erg groot. Onlangs zorgden zij samen voor meer dan dertig zeehonden tegelijkertijd; een recordaantal voor Stellendam.
Het waren maar een paar dieren minder dan er op datzelfde moment in Pieterburen waren. 'De zeehonden die Pieterburen mist, zitten nu hier', zegt Jaap van der Hiele, de drijvende kracht achter de nieuwe crèche.

Urenlange reis

Door de Zuid-Hollandse opvang is het in Pieterburen dus een stuk rustiger. Eerder gingen de zieke zeehonden en huilers vanuit Noord- en Zuid-Holland en Zeeland allemaal naar het Noorden. Dat betekende een urenlange reis in een rieten mand. Dat was een van de redenen om ook in het Zuiden zeehonden op te gaan vangen.

'Houtje touwtje'

De nieuwe crèche ziet er nog een beetje 'houtje-touwtje' uit, maar binnenkort komt daar verandering in. 'Dit voorjaar beginnen we met een verbouwing', verzekert Van der Hiele. 'Straks staat hier een prachtige crèche op een toplocatie aan het Haringvliet.'

Geen concurrenten

Net als 'Pieterburen' denkt hij dat beide crèches prima naast elkaar kunnen functioneren. Ook als Pieterburen dependances opent in het nabijgelegen Oostvoorne en op Terschelling. 'We willen graag samenwerken', zegt van der Hiele. 'Het belangrijkste is dat het goed gaat met de zeehonden.'