Annemarie Heite: 'Ik moest huilen na het gesprek met de NAM'

Annemarie Heite uit Bedum heeft als één van de eerste inwoners van het bevingsgebied een gesprek gehad met de NAM over de toekomst van haar huis. De uitkomst van het gesprek: 'Heel zwart'.
Duivels dilemma

De boerderij van Heite, even buiten Bedum, wordt op dit moment gestut. Ze heeft drie opties gekregen van de NAM: uitkoping, versteviging of nieuwbouw. Het gesprek werd bij Heite aan de keukentafel gevoerd. Ze vond het heftig: 'Ik moest huilen aan het eind van het gesprek. Ik werd helemaal koud, want het is zo'n duivels dilemma. We komen in een situatie waar je niet om hebt gevraagd. Mijn kinderen gaan naar de basisschool, dit is het spitsuur van je leven'.

Zwaard van Damocles

Na het gesprek zei ze wel een gevoel van vrijheid te hebben: 'Je leeft er naartoe. Nu kunnen we kiezen en is er toekomstperspectief.' Wat Heite en haar man kiezen weten ze nog niet. Versterking willen ze in elk geval niet: 'Er komt dan een soort kooi in en om je huis, maar de kans dat mijn huis bij een zwaardere beving alsnog total loss gaat, blijft overeind. Dat zwaard van Damocles blijft dan boven je hoofd hangen en dat willen we niet'.

Aardig

Volgens Heite krijgen duizenden inwoners van het bevingsgebied dit soort 'multiplechoicegesprekken'. Eén lichtpuntje: de gesprekspartners van de NAM waren volgens haar oprecht aardig: 'Toen ik begon te huilen schoot de meneer van de NAM ook vol. Hij leefde erg met mij mee'.