N33 wordt volledig verdubbeld

De N33 tussen Zuidbroek en Appingedam wordt verdubbeld. Het Rijk en de provincie zijn het daarover eens geworden, zo bevestigt de provincie.
Maandagmiddag ondertekenen minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) en gedeputeerde Boumans (Verkeer) in Emmen de bestuursovereenkomst. De provincie legt 89 miljoen euro op tafel, het Rijk betaalt 15 miljoen euro. Volgens het Dagblad van het Noorden vloeien eventuele meevallers bij de bouw voor 90 procent terug naar de provincie.

Btw

De provincie heeft enkele jaren onderhandeld met het Rijk over de verdere verdubbeling van de N33. Zo hoopte de provincie dat het Rijk zou afzien van de miljoenen aan btw die de provincie moet betalen, maar de minister weigerde dit.

Beter bereikbaar

Met de verdubbeling gaat een langgekoesterde wens van ondernemers, gemeenten en de provincie in vervulling. De verdubbeling moet de N33 veiliger en het Eemsdeltagebied beter bereikbaar maken. Voor het Rijk had de verdubbeling tussen Zuidbroek en Appingedam geen prioriteit.

Eerste deel al verdubbeld

Eerder werd het eerste deel van de N33, tussen Assen en Zuidbroek, al verdubbeld. Dat project werd in september vorig jaar opgeleverd.

Uiterlijk in 2020

De provincie verwacht dat de werkzaamheden voor de verdubbeling tussen Zuidbroek en Appingedam uiterlijk in 2020 starten. Over verdubbeling tussen Appingedam en de Eemshaven zijn geen afspraken gemaakt.