(Update 11:51) Brand in Veendammer schuur kost veertigduizend kippen het leven

Op een pluimveebedrijf aan de Jan Kokweg in Veendam heeft maandagochtend een grote brand gewoed. Daarbij zijn twee schuren in de as gelegd. Veertigduizend kippen zijn omgekomen.
De brand brak rond half tien uit in één van de twee loodsen. De brandweer probeerde de andere loods nog te redden, maar dat mislukte. Kort na half twaalf kon het sein brandmeester worden gegeven. Volgens de brandweer neemt het nablussen nog enkele uren in beslag.

Rook

Bij de brand komt nog altijd veel rook vrij. Omdat de rook richting Veendam trekt en er een stevige wind staat, heeft de brandweer een NL-Alert-waarschuwing uitgestuurd. Inwoners van Veendam wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten.

Asbest?

De brandweer vermoedt dat bij de brand ook asbest is vrijgekomen. Een extern bedrijf doet daar onderzoek naar.

Hulp ingeroepen

Bij de brand werd onder meer een watertransportwagen ingezet, omdat er in de directe omgeving geen bluswater voorhanden was. Ook werd de hulp ingeroepen van het korps in Oude en Nieuwe Pekela.
Onderweg naar een melding van een brand in een kippenschuur aan de J. Kokweg in Veendam. 2 bluswagen en groot watertransport gealarmeerd.

— Brandweer Groningen (@BRWGroningen)
Brand Veendam: er komen twee voertuigen extra ter plaatse (Oude en Nieuwe Pekela) om te zorgen dat er voldoende bluswater beschikbaar is.

— Brandweer Groningen (@BRWGroningen)
In Veendam is de eerste loods geheel verloren. Onze eenheden proberen de tweede loods te behouden.

— Brandweer Groningen (@BRWGroningen)
">23 februari 2015
In Veendam zijn we brandmeester. Een aantal eenheden blijft ter plaatse voor het nablussen. Dit neemt nog enkele uren in beslag.

— Brandweer Groningen (@BRWGroningen)
">23 februari 2015