'Er is kans op zwaardere aardbevingen', zeggen onderzoekers NAM en Shell

© Flickr/Kris Vera-Phillips (Creative Commons)
De kans dat de komende acht jaar Groningen wordt getroffen door een zwaardere aardbeving dan die van augustus 2012 bij Huizinge, is vijftig procent. Tot die conclusie komen prominente onderzoekers van de NAM en Shell.
Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift SolidEarth. Het adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen en instituten als KNMI en TNO hebben ingestemd met de publicatie.

Kansberekening

De aardbeving bij Huizinge was met 3.6 op de schaal van Richter de zwaarste tot nu toe. De onderzoekers hebben een kansberekening gemaakt. Daaruit blijkt dat Groningen tot 2023 rekening moet houden met zwaardere aardbevingen.
Dat laatste is al eerder geconcludeerd in onderzoeken. Onder meer door het adviesorgaan Staatstoezicht op de Mijnen.
Het opvallende is nu dat het om een artikel gaat van vier prominente medewerkers van NAM en Shell. Een van hen is Jan van Elk; verantwoordelijk voor het onderzoeksprogramma van de NAM.

Lawines door breukvlakken

De auteurs wijzen erop dat van nature al veel breukvlakken voorkomen in de bodem van Groningen.Ze concluderen dat door gaswinning het evenwicht in de ondergrond is veranderd.
De spanningsenergie die daarbij vrijkomt, wordt vergeleken met het op gang komen van een lawine. Met daarbij de conclusie dat hoe meer gas uit de grond wordt gehaald, hoe groter de kans op schokken is.
De onderzoekers hebben in het artikel geen rekening gehouden met het verder dichtdraaien van de gaskraan in Groningen.