Muskuseenden terroriseren straat in Gasselternijveen

© RTV Drenthe
Ze poepen, houden zich op in tuinen en versperren de weg. Omwonenden van de Vijverstraat in Gasselternijveen hebben het gehad met tientallen muskuseenden die zich in de buurt ophouden.
De gemeente Aa en Hunze heeft daarom aan het bedrijf Ganzenhof gevraagd ze te verwijderen. Ze worden niet afgeschoten of vergast, maar krijgen een nieuw onderkomen bij Akka's Ganzenparadijs in Dalen.

Fuik

Trizin Hof van Akka's Ganzenparadijs is blij dat hij de muskuseenden mag redden. 'Of je nou mens of dier bent, iedereen wil gelukkig zijn.'
Samen met vrijwilligers sloeg hij maandag wat palen in de grond. Daar spande hij gaas overheen om een fuik te maken. De vrijwilligers vormden een menselijke haag en dirigeerden de eenden dan de fuik in.

Mislukte ontsnappingspogingen

Zo'n twintig eenden hielden zich op in de tuin van een bewoner aan de Vijverstraat: 'Ik heb geen last van ze', zegt hij. 'Zolang ze maar niet bij mij in huis komen. Dat is wel een keer gebeurd. Toen hadden ze voer uit de hondenbak gegeten.'
Een paar muskuseenden probeerde nog te ontkomen, maar werd of met de hand of met een vangnet alsnog gevangen. Alle eenden zijn uiteindelijk binnen een uur gevangen.
Bekijk hier de reportage van RTV Drenthe: