Toch nog kansen voor brandweerkazerne in Eemshaven

Er komt misschien toch een brandweerkazerne in de Eemshaven. De plannen worden wel aangepast. Zo gaat de bemanning uit vrijwilligers van omliggende bedrijven bestaan.
Beroepskrachten

Een
voor een volledig uitgeruste kazerne met beroepskrachten haalde de eindstreep niet, tot onvrede van burgemeester Marijke van Beek. De gemeente Eemsmond probeert al jaren de brandveiligheid in het gebied te verbeteren. Maar na nieuwe gesprekken tussen de gemeente, de Veiligheidsregio Groningen en de bedrijven uit de Eemshavem, is er toch nog een kans voor een kazerne.

Compromis

'Ik ben blij dat er nieuwe gesprekken zijn en dit zou een aanvaardbaar compromis kunnen zijn', vertelt Van Beek. Als het nieuwe plan doorgaat, komt er overdag een kazerne met een brandweerauto. De bemanning komt uit de Veiligheidsregio Groningen, aangevuld met vrijwilligers van bedrijven. In de avond en nacht is de Eemshaven afhankelijk van de kazerne in Bierum. 'Het is een optie, die ik zelf al een keer eerder heb aangedragen. Zo doen we niet alleen aan preventie, maar ook aan bestrijding', aldus Van Beek.

Levensvatbaar

De Veiligheidsregio Groningen gaat nu onderzoeken of met behulp van de omliggende bedrijven een kazerne geëxploiteerd kan worden. Het aangepaste plan moet in april klaar zijn. De bedrijven en Van Beek gaan dan kijken of het voorstel levensvatbaar is.