Pas op: terroristische aanslag met Groningse kunstmest?

Als de boeren dit voorjaar weer het land gaan bewerken, moeten ze goed opletten wat er met hun kunstmest gebeurt. Die oproep doet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.
Terroristen zouden namelijk kunstmest kunnen stelen, om daar een bom van te maken.

Boeren kunnen bijna niks doen

Meer dan opletten en melden kunnen boeren volgens LTO Noord-voorzitter Hilbrand Sinnema niet: 'Je kunt een partij kunstmest niet zo makkelijk achter slot en grendel zetten. De leverancier zet het gewoon op het erf, daar heb je geen zicht op.'
Handelaren zijn verplicht om verdachte situaties te melden. Vorig jaar zijn er landelijk veertien verdachte transacties onderzocht en daarna zijn drie mensen aangehouden.

Nooit eerder in het Noorden?

Sinnema kent geen incidenten in het Noorden waarbij kunstmest is gestolen. Volgens hem is het wel goed dat er aandacht voor is, want het Meldpunt Verdachte Transacties Chemicaliën (088-1540000) kende hij tot nu toe niet. 'Dat geeft wel aan dat het in de agrarische sector niet bekend is,' aldus Sinnema.
'We hebben het er onderling wel over gehad, na de aanslag door Breivik vier jaar geleden.' De Noor Anders Breivik liet in 2011 een bom met 900 kilo kunstmest ontploffen in Oslo. Meerdere mensen kwamen daarbij om het leven.