Rechter strijkt met hand over het hart bij doodsbedreigingen

© Netty van der Deen-Flikkema/Groningen in Beeld
'Moet ik nu naar uw strafblad kijken en zeggen: het heeft geen zin meer, ik zet u achter slot en grendel, of moet ik geloof houden in het goede van de mens en u nog een laatste kans geven?' Zo klinkt een rechter in dubio.
De rechter twijfelde bij het bepalen van een straf voor een 46-jarige Stadjer, die het winkelpersoneel van een supermarkt aan de Beren in Groningen bedreigde.

'Kom maar even mee naar het magazijn'

Dat gebeurde op 21 november 2014. De man heeft door eerder wangedrag al een winkelverbod gekregen. Een medewerker herkent hem bij de koffieautomaat en vraagt hem mee te komen naar het magazijn. Als er vervolgens een tweede personeelslid verschijnt, gaat het mis.

'Ik schiet jullie dood!'

'Ik steek jullie allemaal neer, ik schiet jullie allemaal dood', zou de man volgens het winkelpersoneel hebben gezegd. Ook maakt hij bewegingen alsof hij met een pistool schiet en zijn keel doorsnijdt.

Niets misdaan

De man zelf zegt dat hij alleen heeft gezegd dat hij zich kon voorstellen dat mensen gingen schieten of steken als winkelpersoneel de klanten zo behandelde. Hij vindt dat hij weinig heeft misdaan omdat hij niets heeft gestolen, maar enkel het verbod heeft genegeerd.

Laatste kans

De rechter vindt dat hij zich flink heeft misdragen, maar dat hij toch een laatste kans verdient. De man heeft een behoorlijk strafblad en kampt met drugsproblemen. Voor een eerdere misstap hangt hem nog een voorwaardelijke celstraf van 240 dagen boven het hoofd.
De rechter heeft besloten deze niet toe te passen, omdat de man binnenkort kan worden opgenomen in een verslavingskliniek en omdat hij gemotiveerd is om zijn problemen aan te pakken.

Leven zonder drank en drugs

Daarom kreeg hij een geheel voorwaardelijke celstraf van dertig dagen opgelegd. Wel moet hij volledig van drugs en alcohol afblijven, bepaalde de rechter.