Slordig proces-verbaal leidt tot vrijspraak voor 'bezorgde' vader

© Jos Schuurman/FPS
De 48-jarige vader van een jongen die op 22 november in de Groningse Vlierstraat door de politie werd opgepakt, is woensdag vrijgesproken van bedreiging van twee agenten.
De rechter zag in het korte proces-verbaal van de politie te weinig bewijs dat beide politieagenten de dreigende woorden van de man duidelijk hebben gehoord en dat ze zich er ook daadwerkelijk door bedreigd voelden. 'Maar het is wel een vrijspraak die er om hangt', voegde de rechter eraan toe.

Chaotische aanhouding

Dat de man die dag wel degelijk met de politie in aanraking kwam, was boven alle twijfel verheven. Hij bemoeide zich met de nogal chaotisch verlopen aanhouding van zijn zoon, die volgens hem gepaard ging 'met grof geweld door de politie'. Waarom de zoon werd opgepakt, werd tijdens de zitting niet duidelijk. Zijn zaak moet nog voorkomen.

Handgranaten

Volgens de politieagenten veroorzaakte de vader een hoop ophef door luid te toeteren, te schreeuwen dat hij de hoofdagent wilde spreken en zijn zoon toe te roepen dat hij zich moest verzetten. De man zou vervolgens twee agenten hebben bedreigd door te zeggen dat hij Joegoslaven zou optrommelen en dat ze met handgranaten naar het hoofdbureau aan de Rademarkt zouden komen.
De lezing van de vader was anders. Hij zou hebben geprobeerd bij zijn zoon te komen, die volgens hem hardhandig in de politiebus werd gesmeten. Hij wilde hem juist op het hart drukken om mee te werken.

Summier

De rechter stelde dat de politieagenten die de man aanhielden door de drukte en chaos een te summier en slordig proces-verbaal hebben opgemaakt, waardoor er te weinig bewijs was voor een veroordeling. De officier van justitie had een werkstraf van 30 uur geëist.