OM eist 9 maanden cel voor uitkeringsfraude

© Marktplaats
Een 36-jarige man en een 37-jarige vrouw uit Veendam worden verdacht van uitkeringsfraude.
Ze hebben naast hun uitkering spullen verkocht via internet zonder dat te melden bij de gemeente. Tegen hen is negen maanden gevangenisstraf geëist.

Marktplaats

Tussen juli 2009 en maart 2014 bood het stel spullen aan op Marktplaats. Die hadden ze gekocht, gekregen of gratis afgehaald. Ook haalden ze bij een bevriende garage oud ijzer op en brachten dat naar een vernietigingsbedrijf, waarvoor ze contant geld kregen. Volgens de vrouw ging dat naar hun zoon als zakcentje.

Inkomsten

Van de extra verdiensten is geen boekhouding bijgehouden, maar de gemeente schat de inkomsten van Marktplaats op ruim 51 duizend euro. Dat is het totaal van de vraagprijzen bij de advertenties.
De advocaat van de man en vrouw voerde aan dat helemaal niet zeker is dat alle aangeboden spullen voor de vraagprijs zijn weggegaan of zelfs überhaupt zijn verkocht. De opbrengst van het oud ijzer werd op ruim 7000 euro geschat.

Eerder veroordeeld

De officier van justitie vond dat een stevige gevangenisstraf op zijn plaats is. Het tweetal was in 2009 namelijk ook al voor uitkeringsfraude veroordeeld. Dat leverde toen voor elk een werkstraf op van 220 uur. Volgens de officier hadden ze toen ook de belofte gedaan dat het de laatste keer was.

Armoede

De advocaat benadrukte dat zijn cliënten niets hadden beloofd, omdat ze destijds helemaal niet op de zitting waren verschenen. Ze hadden het financieel niet gemakkelijk. Eerdere schuldhulpverlening had ze alleen maar verder in de problemen gebracht, maar sinds een jaar had de vrouw de gezinsadministratie op orde en ging het goed.
'Mensen die in armoede leven zijn alleen bezig met overleven. Uit onderzoek is gebleken dat vooruit kijken en goed nadenken dan niet meer lukt', voerde de advocaat ter verdediging aan.
De uitspraak volgt over twee weken.