Binnen een week alsnog debat over rapport onderzoeksraad

De Tweede Kamer debatteert nog voor de Provinciale Statenverkiezingen over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De oppositie pleitte daar al de hele week voor. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn nu ook om.
Het debat is op dinsdag 3 maart, maar een reactie van het kabinet is er dan waarschijnlijk nog niet. Minister Kamp gaf eerder al aan zes weken nodig te hebben om alle informatie te verzamelen voor een reactie.

Debat op hoofdlijnen

Het gaat volgens de PvdA om een debat op hoofdlijnen. Daar kon de partij wel mee instemmen: 'Er was een brede wens voor een debat, dus daar gaan we in mee', zegt PvdA-kamerlid Jan Vos. 'Maar wij wilden ook graag een brief van regering. Die kon er niet tijdig zijn. Dus nu moeten we het zonder die reactie doen.'
Zowel de VVD als de PvdA roepen het kabinet op om de conclusies en aanbevelingen van het rapport van de OVV over te nemen. Het gaat ze dan vooral om een grotere rol voor de Groningse gemeenten en de provincie in het zogeheten Gasgebouw, waarin de staat, Shell, Exxon Mobil en Gasterra participeren. VVD-kamerlid André Bosman vindt het dan ook jammer dat het debat wordt gevoerd voordat de Groningers daarover om een mening is gevraagd.

Excuus

Of er dinsdag een excuus komt van de regering is de vraag. Volgens Jan Vos is dat wel op z'n plaats. 'Ik heb wel begrepen dat er binnen het kabinet over is gesproken, maar we zullen het moeten afwachten.'