Opmars Vitesse kan FC Groningen tonnen kosten

© Archief RTV Noord
FC Groningen wil zich dolgraag plaatsen voor de play-offs om Europees voetbal. Daarom moet de FC de volgende twee thuiswedstrijden tegen ADO Den Haag en FC Dordrecht eigenlijk wel winnend afsluiten.
Ook vanuit financieel oogpunt staat er nog veel op het spel. Vitesse is bezig aan een goede reeks en dreigt FC Groningen voorbij te gaan op de ranglijst voor verdeling van de tv-gelden.
Bij die verdeling wordt gekeken naar de ranglijst van de laatste tien jaar, waarbij het meest recente seizoen tien keer meetelt en het oudste seizoen slechts één keer. Groningen stond voorafgaand aan dit seizoen zevende, Vitesse negende.

Misstappen

Willen de Arnhemmers FC Groningen voorbij, dan moet het verschil in de eindstand van de eredivisie (zonder play-offs) minimaal zes plaatsen zijn. Op dit moment is het verschil vier plaatsen; Groningen kan zich daarom niet veel misstappen meer permitteren.
Dit seizoen ontvangt FC Groningen afgerond vier miljoen euro aan tv-gelden. Verliezen de groen-witten één plaatsje op de ranglijst dan loopt de club ongeveer zeven ton aan inkomsten mis.

Ajax grootverdiener

De huidige nummer acht, FC Utrecht, is onder normale omstandigheden geen concurrent meer voor de Groningers. Ajax ontvangt dit seizoen het meeste tv-geld. De huidige landskampioen krijgt afgerond 8,7 miljoen euro. Promovendi FC Dordrecht en Excelsior sluiten de rij met ieder 1,7 miljoen euro.