'Laat aanpak zuidelijke ringweg aan lokale mensen over'

© RTV Noord
Het is veel werk, al die grote projecten zoals de aanpak van de zuidelijke ringweg en het stationsgebied en het aardbevingsbestendig maken van panden.
Tenminste, als het goed geregeld is in de aanbesteding, want anders gaan buitenlandse onderaannemers er met het werk vandoor, waarschuwen de SP en PvdA in Stad.

Onderaannemers

Elk bedrijf in Europa mag zich aanbieden. Wie het beste aan de voorwaarden voldoet krijgt de klus. Het is moeilijk in de hand te houden wie ze als onderaannemers inhuren. Dat bleek bij de bouw van de energiecentrales in de Eemshaven.

Nederlandse arbeidsvoorwaarden

Volgens de SP en PvdA moet daarom in de voorwaarden van de aanbesteding staan dat werknemers alleen aan de slag kunnen als ze werken en betaald worden volgens de Nederlandse arbeidsvoorwaarden. Als dat gebeurt, dan is het aantrekkelijker om mensen uit de regio in te huren, want die hoef je geen kost en inwoning te bieden, menen de partijen.
Daarmee ben je er nog niet, zegt SP-raadslid Wim Koks. 'Bij het Forum stond dat wel in de voorwaarden, maar daar is de controle niet apart in de aanbesteding geregeld. Controleurs mogen nu niet zomaar de loonstrookjes inzien. Dat moet nu wel gebeuren.'