'Dit is boter bij de vis voor Oost-Groningen'

Gedeputeerde William Moorlag is tevreden over het voornemen van het kabinet om achttien miljoen euro bij te dragen aan Oost-Groninger gemeenten, die in problemen dreigen te komen door de participatiewet.
De bijdrage vanuit het kabinet volgt na onderzoek van de commissie-Van Zijl, die vrijdag haar plannen presenteert. Daarbij is ook staatssecretaris Jetta Klijsma (PvdA).

Slok op een borrel

Gedeputeerde Moorlag (ook lijsttrekker voor de PvdA bij de Statenverkiezingen) ziet de bijdrage als een verdienste van zijn partij: 'Het plan voor deze commissie is afkomstig vanuit de PvdA. Aanvankelijk was iedereen sceptisch. 'Weer een commissie', zei men. Nu wordt er boter bij de vis geleverd. Achttien miljoen euro scheelt een slok op een borrel voor Oost-Groningen'.
Naast het Rijk moeten ook de gemeenten en de provincie bijdragen aan het plan. Dat moet zorgen voor doorstroming van werknemers van de werkvoorzieningsschappen. Het gaat om een bedrag van 27 miljoen euro. Moorlag: 'Dat is ook veel geld, maar daarover is overeenstemming bereikt met het Rijk en de gemeenten en de provincie. Er wordt nu gemeenschappelijk aan hetzelfde eind van het touw getrokken. Dat is mooi'.

Kritiek

SP, VVD en D66 stemden afgelopen najaar tegen het instellen van de commissie-Van Zijl. 'Commissies werken vertragend en lossen problemen niet op', was de kritiek. Ondanks de Rijksbijdrage blijven de partijen kritisch.
'De toon van Moorlag vind ik niet passend', zegt SP-Statenlid Jan Hein Mastenbroek. 'Hij viert een PvdA-feestje, terwijl zijn partij van alles afbreekt in Oost-Groningen. Bovendien is het maar de vraag of achttien miljoen voldoende is. Dit is een druppel op de gloeiende plaat.'

Verandering

VVD en D66 wijzen erop dat in Oost-Groningen ook echt iets moet veranderen. 'Extra geld is mooi, maar als dit alleen geld is voor pappen en nathouden, schiet het niet op', zegt VVD'er Mark Boumans. Tim Zwertbroek van D66 vult aan: 'Ik wil niet dat we over tien jaar weer met dezelfde problemen zitten'.
Vanuit de betrokken gemeenten wilde nog niemand reageren op de plannen.