Celstraf voor Winschoter in mega-hennepzaak

© Flickr/Van_mij (Creative Commons)
Een 48-jarige Winschoter moet twee jaar de cel in voor zijn betrokkenheid bij een internationale hennepbende. Dat heeft de rechter in Assen bepaald.

Fraude en witwassen

De hennepbende, zette in Noord-Nederland en België huizen en andere gebouwen vol met wietplantages. De Winschoter heeft zich ook schuldig gemaakt aan fraude en het witwassen van 340.000 euro.

Achttien zaken

De veroordeelde was betrokken bij hennepkwekerijen in Blijham, Grou en Drouwenermond met vierhonderd tot 1450 planten. Het omvangrijke onderzoek hiernaar startte in juli 2011. Aanvankelijk werden 33 personen verdacht; van hen bleven achttien over. Deze verdachten zijn begin 2012 aangehouden. De rechtbank in Assen trok een week uit om hun achttien zaken te behandelen.

Echtgenote

De medeverdachten uit Ekehaar, Groningen, Appingedam, Hoogezand en Nieuwe Pekela hebben werkstraffen tot tweehonderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot drie maanden gekregen. Tegen de 50-jarige echtgenote van de hoofdverdachte was een jaar cel geëist voor betrokkenheid bij het witwassen, maar zij is vrijgesproken.

Werkwijze

Voor een geschikte locatie voor een kwekerij werd op internet gezocht naar huizen, die langere tijd te koop stonden. De eigenaren werden overgehaald hun panden tijdelijk te verhuren tegen aantrekkelijke prijzen.

Essent-werknemer

Als werknemer van energiebedrijf Essent zorgde de Winschoter voor de energiecontracten. Hiervoor spande hij een collega voor het karretje, die deze contracten vervalste. De contracten werden op naam gezet van nietsvermoedende mensen, van wie de identiteitskaart was gestolen.