Tweede van FC Groningen vrijwel zeker in Landelijke Divisie

© RTV Noord
Het tweede elftal van FC Groningen speelt vanaf het voetbalseizoen 2016/2017 vrijwel zeker in de nieuwe Landelijke Divisie, die onderdeel gaat uitmaken van de voetbalpiramide. Groningen is één van de weinige clubs die zich hiervoor heeft aangemeld.
Voor 1 maart moet de KNVB de aanmeldingen voor de voetbalpiramide binnen hebben. Zoals het nu lijkt, hebben zich er acht clubs voor aangemeld.
De nieuwe landelijke divisie wordt een competitie onder de Jupiler League en boven de huidige Topklasse. De beste veertien Topklassers en vier huidige beloftenteams gaan hierin uitkomen. Door het niet inschrijven van Feyenoord en SC Heerenveen lijkt Groningen zich hiervoor vrijwel zeker te plaatsen.

Zes teams

In eerste instantie zou de strijd gaan tussen AZ, Vitesse, FC Utrecht, FC Groningen, Feyenoord en SC Heerenveen.
Verschillende criteria zouden bepalen wie van deze zes in die Landelijke Divisie mogen uitkomen. Hiervoor tellen onder meer de prestaties van de laatste jaren van de beloften, A1 en B1 mee. Op basis hiervan zou FC Groningen buiten de boot vallen, maar door het wegvallen van Feyenoord en SC Heerenveen heeft de FC geluk.

'Maandagavond verwerpelijk'

FC Groningen-technisch manager Peter Jeltema wil eerst een belletje van de KNVB afwachten met daarin een bevestiging van de definitief aangemelde clubs, maar hij is wel verheugd dat Groningen zo hoog mogelijk lijkt in te stromen.
Jeltema: 'Er is jarenlang op de achtergrond gewerkt om een nieuwe voetbalpiramide te maken, waarin voor iedere voetballer en club een eigen weg te vinden is en ieder op een eigen niveau, ook voor de beloftenteams. De maandagavond is al jaren verwerpelijk als het gaat om speeldag en de aandacht die de competitie krijgt.'
'Eindelijk komt de voetbalpiramide er. Wij als FC Groningen zien een grote kans om ons eigen talent zo goed mogelijk te helpen zich te ontwikkelen. Samen spelen in één team en met elkaar toeleven naar een wedstrijd op zaterdag is wat ons betreft van belang als je voetbal speelt.'

Tussencompetitie

Volgend seizoen zullen alle aangemelde clubs (zeven of acht) uitkomen in een afzonderlijke tussencompetitie. De overige beloftenteams zullen in de traditionele reservecompetitie op maandagavond spelen. Het seizoen daarop, 2016/2017, zal de nieuwe voetbalpiramide van start gaan.

Zaterdag

FC Groningen heeft bij de KNVB aangegeven graag op zaterdag te willen voetballen. De thuiswedstrijden zullen dan op sportpark Corpus den Hoorn worden gespeeld.