PvdA: Aan de slag met alternatieve energie

© ANP/Bart Maat
Nederland is te verslaafd aan gas uit Groningen en olie uit Rusland en Saudi-Arabië. Als we daar wat aan willen doen, moeten we echt serieus aan de slag met alternatieve energie. Dat stelde PvdA-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Marleen Barth zondag op Radio 1.
De NOS hield op de zender een lijsttrekkersdebat voor de Eerste Kamer vanwege de Provinciale Statenverkiezingen op 18 maart.

Veiligheid

Barth noemde het ondenkbaar dat de gaswinning in Groningen na 1 juli weer omhoog gaat, net als partijleider Samsom dat deed. 'Dat is volkomen helder. De veiligheid van Groningen gaat boven alles', aldus Barth.

Windmolens op zee

VVD-collega Loek Hermans en Barth vinden beiden dat de afspraken in het energieakkoord moeten worden nagekomen.
Hermans noemde groene energie, zoals grotere windparken die wat verder van de kust komen te staan, van grote betekenis om te voorkomen dat 'we afhankelijk zijn van Poetin voor het gas of van het Midden-Oosten voor olie'.

Kernenergie

Windmolens zijn voor de PVV geen optie. Kernenergie wel, aldus PVV-lijsttrekker Marjolein Faber. Dat er tegen kernenergie veel weerstand bestaat, weet Faber. 'Er is verzet tegen, maar dat is er ook tegen de windmolens.'

Energiebesparing

Volgens Thom de Graaf van D66 loopt ons land flink achter als het gaat om duurzame energie. 'De situatie is zorgelijker dan menigeen denkt.' Zo wordt er volgens hem onder meer te weinig gedaan aan energiebesparing. De D66-lijsttrekker vindt dat er moet worden ingegrepen en meer moet moet worden gedaan aan zon- en windenergie.