Scholen laten geld tegen alcoholgebruik liggen

Scholen in de stad Groningen maken nauwelijks gebruik van subsidie waarmee ze alcoholmisbruik door hun leerlingen aan kunnen pakken.
De subsidiepot zit nog zo goed als vol. Scholen blijken niet bereid iets aan het alcoholmisbruik te doen, ook al kunnen ze geld krijgen dat ze naar eigen inzicht mogen inzetten.
Van voorlichting over alcohol tot een heel project samen met Verslavingszorg Noord Nederland; alles mag. Tot nog toe maakten niet meer dan drie scholen er gebruik van.

Ouders

Volgens gemeente-coördinator alcoholbeleid Edward Mackenzie vinden scholen het alcoholmisbruik door hun leerlingen meer een verantwoordelijkheid van de ouders dan van de school. Ook zou het probleem minder spelen, nu jongeren achttien moeten zijn voordat ze mogen drinken.

Gezonde School

De subsidie die scholen kunnen krijgen voor alcoholmaatregelen valt onder de methode Gezonde School. Ze kunnen daarbinnen ook kiezen voor subsidie voor bijvoorbeeld pesten.
'Scholen kiezen daar eerder voor, omdat dat toch dichterbij ze staat', zegt Mackenzie.

Theater

De gemeente-coördinator alcoholbeleid vertrouwt erop dat scholen er in de toekomst wel meer aan gaan doen. 'We moeten vooral in gesprek blijven met scholen. Zo hebben we een theaterproject in voorbereiding, waarmee we opnieuw naar het onderwijs gaan.'