Huizenbezitters zijn solidair met Groningen

Nederlandse eigenwoningbezitters vinden dat de veiligheid van de bewoners van Groningen voorop moet staan en dat de financiële gevolgen door heel Nederland moeten worden gedragen. Dat blijkt uit onderzoek door Vereniging Eigen Huis (VEH).
De vereniging hield het onderzoek onder ruim 2300 leden buiten de provincie Groningen.

Excuses

Een noodzakelijke eerste stap tot herstel van het vertrouwen, vindt VEH, zijn de 'expliciete excuses van kabinet, NAM en overige betrokkenen aan de Groningers'.

Tachtig procent

Tachtig procent was het eens met de stelling 'De veiligheid van bewoners in Groningen moet voorop staan en de financiële consequenties daarvan moeten alle Nederlanders samen dragen'. De mensen die het daar niet mee eens waren, vonden dat de veroorzakers, de NAM met name, voor de kosten moesten opdraaien.
Vooral mensen in Drenthe en Friesland zijn gedupeerden van bevingen goed gezind, net als GroenLinks- en PvdA-stemmers. De zuidelijke provincies, PVV'ers en ook VVD'ers waren het minst bereid de beurs te trekken, maar ook daar haalden de stelling een ruime meerderheid ten gunste van Groningen.

Gasschande

Volgens Steven Wayenberg van de VEH gaat het inmiddels om 'gasschande' in plaats van gasschade. Hij zegt dat vanwege het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit bleek dat de veiligheid lange tijd geen issue was.
'Deze gasschande is alleen goed te maken door de belangen van de Groningers voorop te stellen bij toekomstige beslissingen', aldus Wayenberg.